Po raz kolejny maliny – w innej odsłonie niż zwykle. Prezentuję placuszki malinowe!
Składniki:
20 dag mąki
3 łyżki cukru
1 małe opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
3 łyżeczki proszku do pieczenia
300 ml maślanki
2 łyżki masła
2 jajka
szklanka malin
Placuszki z malinami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mąkę, cukier, sól oraz proszek do pieczenia wymieszać w misce. W osobnym naczyniu dokładnie wymieszać maślankę, jajka i roztopione masło. Następnie masę wymieszać z suchymi składnikami na gładkie ciasto. Do mieszanki wsypać maliny i delikatnie wymieszać.
Na rozgrzany na patelni olej wlać niewielką ilość ciasta (ok. 2-3 łyżek na placuszka) i smażyć na złocisty kolor.
Można udekorować świeżymi malinami, bitą śmietaną, rozpuszczoną czekoladą lub dżemem. Smacznego! Karla
Zapraszam również na http://sweetandchili.wordpress.com/2012/09/21/placuszki-z-malinami/