Placuszki z makaronu

Ocena:

4.58 (147)

  • 35 min.
  • dla 3 osób
Można wykorzystac makaron pozostały z obiadu

Składniki:

  • 1 niepełna szklanka ugotowanego drobnego makaronu
  • 1 parówka
  • 3 rzodkiewki
  • 2 łyżki szczypiorku
  • Garść świeżych liści szpinaku
  • Kawałeczek sera żółtego
  • 3 jajka
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • Sól
  • Pieprz

Placuszki z makaronu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ugotowany makaron (wczorajszy) przelać wrzątkiem, odcedzić. Parówkę obrać z osłonki i pokroić w kosteczkę, rzodkiewki umyć, osuszyć i pokroić w ćwierć-plasterki.
  • Do miski wrzucić makaron, parówkę i rzodkiewki. Wsypać posiekany szczypiorek, starty na tarce żółty ser.
  • Szpinak umyć, osuszyć, posiekać lub porwać na kawałki. Dodać wraz z 3 jajkami do pozostałych składników. Doprawić solą i pieprzem, dodać mąki, wymieszać.
  • Na niewielkiej ilości oleju smażyć placuszki z obu stron na rumiano.
  • Podawać z surówką, np. z sałatą ze śmietaną.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne