PLACUSZKI Z JABŁKAMI

Smaczne placki z jabłkami na wczesną kolację.

DeseryNaleśnikiPrzekąski

Czas przygotowania:
80 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.56 z 172 głosów)

Składniki:

  • 250dag mąki
  • szklanka mleka
  • 3 dag drożdży
  • jajko
  • łyżka cukru
  • szczypta soli
  • kilka jabłek
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Drożdże rozcieramy z cukrem, 2 łyżkami ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozczyn dodajemy do mąki, wlewamy resztę mleka, dodajemy żółtko i sól. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Białko ubijamy na sztywną pianę, a jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Do wyrośniętego ciasta dodajemy ubite białka i jabłka, mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Na patelni rozgrzewamy olej. Mokrą łyżką nakładamy ciasto na patelnię i smażymy placki z obu stron na rumiano.Placki osączamy z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy