Placki ziemniaczane z cukinią

Ocena:

4.46 (154)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Placki ziemniaczane z cukinią to ciekawy pomysł na zmianę tradycyjnego przepisu. Są niezwykle aromatyczne, a cukinia dodaje im nieco lekkości. Sprawdzą się zarówno na kolację, jak i na obiad. Można jeść je same lub podać z sosem i surówką bądź jako dodatek do mięsa lub warzyw, zamiast ziemniaków. Podpowiadamy, jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane z cukinią.

Składniki:

  • ziemniaki  500 g

  • cukinia  500 g

  • cebula  1 szt.

  • koperek  30 g

  • jajka  2 szt.

  • mąka ziemniaczana  50 g

  • mąka pszenna  25 g

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

Placki ziemniaczane z cukinią - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: cukinię myjemy, odcinamy oba końce, ścieramy na małych oczkach (młodej nie trzeba obierać). Ziemniaki obieramy i ścieramy jak cukinię - można użyć też malaksera. Tak samo postępujemy z cebulą. Koperek myjemy i siekamy. Cebula i koperek to opcjonalne składniki.

  • Krok 2:

    Masa na placki: warzywa przekładamy do miski, delikatnie odciskamy z nadmiaru płynu. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajka, koperek, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy – w razie potrzeby dosypujemy nieco więcej mąki.

  • Krok 3:

    Smażenie: rozgrzewamy olej na patelni i nakładamy porcje łyżką, lekko spłaszczamy. Po ok. 2 minutach przekręcamy na drugą stronę. Placki ziemniaczane z cukinią smażymy do zrumienienia. Z tej porcji wychodzi ok. 19 sztuk.

  • Krok 4:

    Podanie: placki ziemniaczane z cukinią podajemy na przykład z sosem czosnkowym lub dżemem z cukinii.

Porady

  • Ziemniaki do placków powinny mieć dużą zawartość skrobi. Dobrze sprawdzą się typu B, np. Irga lub C, np. Ibis. Młode ziemniaki mogą być zbyt wodniste. Jeśli mamy tylko takie, trzeba je bardzo dobrze odcisnąć i dodać trochę więcej mąki.
  • Cukinia nie powinna być zbyt duża. W przypadku większych okazów trzeba zwiększyć ilość wszystkich składników lub po prostu ją zważyć i odkroić odpowiednią ilość.
  • Niewielkie, młode cukinie możemy ścierać razem ze skórą i pestkami. Przerośnięte pestki lepiej jest usunąć, ponieważ będą wyczuwalne w masie na placki ziemniaczane.
  • Żeby placki ziemniaczane z cukinią były mniej tłuste, dobrze jest położyć je na chwilę na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
  • Przygotowując placki ziemniaczane z cukinią, warto użyć do ich smażenia odpowiedniej patelni. Co ciekawe, możemy śmiało skorzystać z patelni do pancakes. Dzięki temu placki będą miały jednakowy kształt. Będzie nam też dużo łatwiej je obracać.
  • Placki ziemniaczane z cukinią smażymy na złoty kolor na patelni, ale możemy też upiec je w piekarniku. Dzięki temu będą mniej tłuste, ale trzeba również wziąć pod uwagę fakt, że staną się mniej chrupiące.

Zobacz też: Tian z cukinią - prowansalska warzywna zapiekanka

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić placki ziemniaczane z cukinią, żeby się nie rozpadały?

Powyższy przepis jest dość prosty, ale trzeba zwrócić uwagę na kilka elementów. Placki ziemniaczane z cukinią nie będę się rozpadały, jeśli je odpowiednio odciśniemy. Cukinię i ziemniaki osączamy na sitku.  Zdecydowanie nie możemy pominąć tego kroku przygotowania. W przeciwnym razie placki będą zbyt mokre i mogą się rozpadać. Ale zbyt mocne odciśnięcie sprawi, że wyjdą suche. Trzeba znaleźć złoty środek. Z podanej proporcji powinno odcieknąć ok. pół szklanki płynu.

Placki ziemniaczane z cukinią będą smaczniejsze, jeśli użyjemy odpowiedniego typu ziemniaków. Najlepiej wybrać taki, w którym jest jak najwięcej skrobi.

Placki można przygotować na kilka sposobów. Możemy zgodnie z przepisem połowę ziemniaków zetrzeć na grubych oczkach, a połowę na drobnych. Ale możemy też ścierać całość na jednej, wybranej przez nas grubości, w zależności od wybranych upodobań. Jeszcze inną metodą jest po prostu zblendowanie razem ziemniaków i cukinii i smażenie placków z powstałej masy. Niezależnie od wybranej metody, warzywa po rozdrobnieniu, należy ponownie, dokładnie odcisnąć z soku. Ratunkiem może być też dodatek mąki. Z kolei placki ziemniaczane z cukinią na grubych oczkach będą przypominały szwajcarskie rosti.

Co dodajemy do placków z cukinii?

Placki ziemniaczane z cukinią warto doprawić zgodnie z naszymi upodobaniami. Jakie przyprawy do nich pasują? Na pewno świetnie sprawdzi się:

  • słodka i ostra papryka, możemy też dodać nieco papryki wędzonej,
  • oregano,
  • bazylia,
  • tymianek,
  • rozmaryn.

Jeśli lubimy intensywne smaki to placki ziemniaczane z cukinią można wzbogacić o dodatek czosnku przeciśniętego przez praskę lub mielonego. W wersji orientalnej sprawdzi się curry w proszku lub pasta, z kolei kurkuma nada im piękny, intensywny żółty kolor.
Przepis na placki ziemniaczane z cukinią można modyfikować, dodając do masy inne składniki. Dobrze tu pasuje:

  • starta marchew,
  • ser żółty,
  • por, zamiast cebuli,
  • pokrojona w drobną kostkę papryka,
  • pieczarki, które wcześniej dobrze jest przesmażyć,
  • kukurydza,
  • groszek konserwowy.

Placki ziemniaczane z cukinią najlepiej podać z gęstym sosem. Świetnie sprawdzi się sos jogurtowy, czosnkowy lub tzatziki, grzybowy. Możemy też jeść je jako samodzielne danie lub gulaszem mięsnym bądź warzywnym. A jeśli usmażymy jeden duży placek to będzie to doskonała alternatywa dla placków po węgiersku.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne