Placuszki warzywne z piekarnika

Pyszne placuszki jako dodatek do mięsnych sosów albo z twarożkiem czy śmietaną.

Plackiplacki ziemniaczaneNaleśnikiPrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 174 głosów)

Składniki:

  • * 6 średnich ziemniaków
  • * 2 małe zielone cukinie
  • * 1 duża marchew
  • * 1 duża cebula
  • * 2 - 3 łyżki parmezanu
  • * 2 łyżki oliwy z oliwek
  • * listki oregano, tymianku lub natki pietruszki
  • * sól morska
  • * pieprz świeżo mielony
  • * 5 - 6 łyżek mąki
  • * 3 jaja

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Marchew zetrzeć na grubych oczkach, tak samo ziemniaki i cukinie. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Ziemniaki i cukinię wymieszać w misce z łyżeczką soli i odstawić na 15 min by puściły soki. Odcedzić na sicie. Wszystkie warzywa wymieszać z cebulką, zieleniną, parmezanem. Doprawić solą i pieprzem. Wbić jaja i dodać mąkę (dodałam 5 czubatych łyżek, a do drugiej porcji jeszcze 1 łyżkę, po odlaniu soku). Całość dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać na 190 stopni. Masę nakładać łyżką na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, formując zgrabne placuszki. Piec 40 minut, na dwie tury. W połowie czasu obrócić drewnianą łopatka na druga stronę. Najlepiej formować średniej wielkości placuszki ( powstało 14 sztuk) lub mniejsze - łatwiejsze do obracania. Podawać bez niczego lub jako dodatek do mięsnych sosów, z twarożkiem czy kwaśną śmietaną. Jeśli wolicie bardziej rumiane, można zwiększyć czas pieczenia o kilka minut.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy