Placuszki twarogowo-gruszkowe

Słodziutkie, pulchne placuszki z twarogiem i kawałkami gruszek.

DeseryNaleśniki

Czas przygotowania:
35 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 175 głosów)

Składniki:

  • 200 g twarogu półtłustego
  • 3 jajka
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 6 małych dojrzałych gruszek
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Twaróg przełożyć do miski i rozdrobnić go widelcem. Dodać do niego jajka, cukier waniliowy, cukier, maślankę i mleko, wymieszać za pomocą rózgi. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Gruszki obrać, usunąć z nich gniazda nasienne. Gruszki pokroić w dużą kostkę. Dodać je do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Kłaść na niego porcje ciasta z gruszkami za pomocą łyżki stołowej. Smażyć na małym ogniu na rumiano z obu stron. Placuszki można podawać posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem dżemu.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy