Placuszki dyniowe

Pomyslowe, zółciótkie i dyniowe pyszności.

DeseryPlackiNaleśnikiPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 193 głosów)

Składniki:

  • 40 dag dyni obranej
  • 35 g margaryny
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki miodu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Dynię pokroić na kawałki i zmiksować blenderem. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z miękką margaryną i cukrem waniliowym. Dodać pianę z białek, miód i zmiksowaną dynię. Wszystko wymieszać mikserem. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i kłaść porcjami ciasto. Smażyć na rumiano z obu stron. Po usmażeniu osączyć na papierowym ręczniku.

Porady

Zobacz też przepis na: muffinki dyniowe

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy