Placuszki do dżemu

Ocena:

4.5 (181)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
Pyszne i słodkie śniadanie.

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 350 ml mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • dżem np truskawkowy

Placuszki do dżemu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka zmiksować razem z cukrem waniliowym i szczyptą soli. Potem dodać mąkę i mleko i wszystko ponownie zmiksować. Ciasto powinno mieć gęstszą konsystencję niż na naleśniki. Na rozgrzanym tłuszczu kłaść po 2 łyżki ciasta i formować z tego placuszki. Smażyć na rumiano z obu stron. Potem osączyć na papierowym ręczniku. Placuszki podawać z ulubionym dżemem, u mnie był to akurat truskawkowy.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne