budyn_ziemniaczany

Budyń ziemniaczany

Ocena:

4.39 (142)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 10 osób
z serem i szpinakiem.Pyszny polecam.

Składniki:

  • 1.5 kg. ziemniaków
  • 7 szt .jajek
  • 100g. mrożonego drobnego szpinaku ( odmrożonego )
  • 100g sera parmezan (utartego)
  • 100g.masła
  • 2 średnie pomidory
  • 200g. ugotowanych brokułów
  • sól,pieprz,gałka muszkatołowa do smaku
  • sos:
  • ------
  • 100g.masła
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 50ml śmietany 30% UHT
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól,pieprz,gałka muszkatołowa do smaku

Budyń ziemniaczany - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki obieramy,płuczemy.Gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,odcedzamy,przeciskamy przez praskę dwukrotnie.Do ziemniaków dodajemy szpinak,ser,roztopione masło.Doprawiamy do smaku.Jaja rozbijamy i oddzielamy żółtko od białka.Żółtka dodajemy do ziemniaków a białko ubijamy na sztywną pianę,dodajemy partiami do ziemniaków delikatnie mieszając drewnianą łyżką.Blachę do pieczenia smarujemy olejem podsypujemy bułką tartą.Na dno blaszki kładziemy warstwami pokrojone w plastry pomidory -brokuły a na końcu całą masę ziemniaczaną rozsmarowujemy tak aby była równa warstwa,podsypujemy jeszcze bułką tartą ,skrapiamy oliwą.Blachę wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika na 45 minut.Po czasie wyjmujemy blachę z pieca i obracamy do góry dnem na tacę ( taca winna być trochę większa od blachy ) odstawiamy na ok 15 minut.W między czasie na patelni lub w rondelku roztapiamy masło dodajemy mąkę i robimy delikatną zasmażkę,zalewamy mlekiem,mieszamy energicznie trzepaczką tak aby nie powstały grudki,dodajemy śmietanę,sok z cytryny,doprawiamy do smaku, zagotowujemy.Budyń ziemniaczany porcjujemy na talerze,polewamy sosem.SMACZNEGO.
  • (Ja użyłem blachę o wymrze 25 na45 cm)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne