Placki ziemniaczano-marchwiowe

Przygotowanie: 35 minut Porcja: 380 kcal Składniki na 6 porcji

Dodany przez:

Placki ziemniaczano-marchwiowe

Naleśniki i placki

Czas przygotowania:
Kalorie:
380 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 1/4 kg ziemniaków
  • 1/2 kg marchwi
  • 2–3 cebule
  • 2 jajka
  • 2–3 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • olej do smażenia
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, umyć osuszyć. Marchewkę umyć (młodej nie trzeba obierać), osuszyć. Cebulę obrać.
  2. Przygotowane warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odlać nadmiar wody. Wbić jajka, wymieszać. Dosypać mąkę (jeśli masa będzie za rzadką, można dosypać więcej mąki), doprawić kurkuma, solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszać.
  3. Olej i masło rozgrzać na patelni. Smażyć niewielkie placki, każdy osaczyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawać gorące – same lub posypane cukrem albo polane śmietaną.
  4. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  5. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
warzywa obiad przekąska kolacja wegetariańska Placki ziemniaki placki ziemniaczane placki marchwiowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy