Placki ziemniaczano-marchwiowe

Przygotowanie: 35 minut Porcja: 380 kcal Składniki na 6 porcji

Plackiplacki ziemniaczaneNaleśnikiPrzekąski

Czas przygotowania:
35 min.
Kalorie:
380 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 155 głosów)

Składniki:

  • 1/4 kg ziemniaków
  • 1/2 kg marchwi
  • 2–3 cebule
  • 2 jajka
  • 2–3 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • olej do smażenia
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki obrać, umyć osuszyć. Marchewkę umyć (młodej nie trzeba obierać), osuszyć. Cebulę obrać.
  • Przygotowane warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odlać nadmiar wody. Wbić jajka, wymieszać. Dosypać mąkę (jeśli masa będzie za rzadką, można dosypać więcej mąki), doprawić kurkuma, solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszać.
  • Olej i masło rozgrzać na patelni. Smażyć niewielkie placki, każdy osaczyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawać gorące – same lub posypane cukrem albo polane śmietaną.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 380

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy