Placki ziemniaczane

Przygotowanie: 50 minut Smażenie: 20 minut Porcja: 280 kcal Składniki na 4 porcje

dodany przez: mojegotowanie

placki ziemniaczane Naleśniki Przekąski

Czas przygotowania:
50min.
Kalorie:
280 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 151 głosów)


Składniki:

  • 50 dag ziemniaków
  • 2–3 jabłka
  • 4 łyżki mleka
  • 3 jajka
  • 5 dag mąki
  • łyżka rodzynek
  • sól
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki obrać, umyć. Włożyć do rondla, zalać wodą, dodać łyżeczkę soli. Gotować 20–30 minut. Odlać, rozgnieść lub przecisnąć przez praskę, wymieszać z mlekiem, ostudzić.
  • Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ziemniaki wymieszać z jabłkami, jajkami, mąką i rodzynkami. Łyżką kłaść na rozgrzany olej porcje ciasta, smażyć na rumiano z obu stron (po 2–3 min). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Kalorie: 280

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy