PLACKI ZIEMNIACZANE Z WARZYWAMI

Placki z gotowanych ziemniaków zapieczone z warzywami i serem.

dodany przez: nina nina

placki naleśniki

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 161 głosów)

Składniki:

  • 8 średnich ziemniaków ugotowanych w łupinach
  • 4 łyżki jogurtu
  • 2 jaja
  • około 2 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej (lub zwykłej)
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 brokuł
  • 10 dag sera żółtego
  • sól i pieprz ziołowy
  • olej do smażenia
  • papryka i sałata do dekoracji

Sposób przygotowania:

  • smażenie

Posiłek:

Placki ziemniaczane z warzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ugotowane ziemniaki (obrane z łupin) zetrzyj w łezkę.
  • Do masy dodaj 2 jaja , 4 łyżki jogurtu, szczyptę soli, łyżeczkę pieprzu ziołowego oraz mąkę kukurydzianą i pszenną
  • - wymieszaj, jeśli masa jest zbyt rzadka - dosyp mąki.
  • Jeszcze raz wymieszaj.
  • Brokuła podziel na różyczki i ugotuj na parze (lub w wodzie) lekko go soląc.
  • Z masy ziemniaczanej usmaż placuszki ( na rozgrzanym oleju) na złoty kolor.
  • Układaj je na papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
  • Na każdy placek ułóż brokuła i plastry sera - zapiekaj w piekarniku lub mikrofalówce, aż ser się delikatnie rozpłynie.
  • Podawaj udekorowane sałata i papryką.
  • Dla tych , co lubią mięso (np. mój mąż :D) pod brokuły ułóż warstewkę posiekanej wędliny lub np. mięsa z rosołu.
  • Na zdjęciu właśnie taka wersja :)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy