Placki ziemniaczane z jajkiem sadzonym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Połowę ziemniaków zetrzeć na drobnych oczkach a resztę na średnich oczkach tarki.
Czosnek sprasować a cebulę i wędlinę pokroić w kosteczkę.
Do startych ziemniaków wbić jajko, dodać olej, wędlinę, cebulę z czosnkiem, obie mąki, wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Smażyć placuszki nakładając na rozgrzany olej po 2 łyżki masy. Z tej porcji było 10 racuszków.
Gdy podajemy z jajkiem sadzonym warto usmażyć większe placki.
Na oddzielnej patelni usmażyć jajko sadzone i łopatką przenieść je na placek. Można to uczynić bezpośrednio na placku , jak kto woli. Wierzch oprószyć pieprzem.
Placki te smażę dosyć często, są kruche i smaczne a pomysł z jajkiem sadzonym podpatrzony u koleżanki ,,Przepisy Bożeny’’
Komentarze