Placki ziemniaczane z jajkiem sadzonym

bardzo smaczne placuszki a z jajkiem wyglądają efektownie

Naleśnikijajko sadzoneWędlinyPrzekąski

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 152 głosów)

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 50 gram wędliny
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • Sól i pieprz do smaku
  • Ewentualnie po 1 jajku sadzonym na każdy placek.

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Połowę ziemniaków zetrzeć na drobnych oczkach a resztę na średnich oczkach tarki.
  • Czosnek sprasować a cebulę i wędlinę pokroić w kosteczkę.
  • Do startych ziemniaków wbić jajko, dodać olej, wędlinę, cebulę z czosnkiem, obie mąki, wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Smażyć placuszki nakładając na rozgrzany olej po 2 łyżki masy. Z tej porcji było 10 racuszków.
  • Gdy podajemy z jajkiem sadzonym warto usmażyć większe placki.
  • Na oddzielnej patelni usmażyć jajko sadzone i łopatką przenieść je na placek. Można to uczynić bezpośrednio na placku , jak kto woli. Wierzch oprószyć pieprzem.
  • Placki te smażę dosyć często, są kruche i smaczne a pomysł z jajkiem sadzonym podpatrzony u koleżanki ,,Przepisy Bożeny’’

Porady

Zobacz też: chleb zapiekany z jajkiem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy