Placki ziemniaczane z jabłkami

Pyszne placki ziemniaczane.

dodany przez: Julita gotuje

placki ziemniaczane naleśniki

Czas przygotowania:
50min.
Kalorie:
280 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 147 głosów)

Składniki:

  • 50 dag ziemniaków
  • 2–3 jabłka
  • 4 łyżki mleka
  • 3 jajka
  • 5 dag mąki
  • łyżka rodzynek
  • sól
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  • smażenie

Placki ziemniaczane z jabłkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ■ Ziemniaki obrać i umyć. Gotować ok. 20–30 minut w osolonej wodzie. Odcedzić. Przepuścić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę. Wymieszać z ciepłym mlekiem. Ostudzić.
  • ■ Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Rodzynki przelać wrzątkiem, osączyć. Wymieszać z purée, jabłkami, jajkami i mąką.
  • ■ Porcje ciasta kłaść łyżką na rozgrzany olej. Smażyć na rumiano około 2–3 minut z każdej strony. Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.
  • Inne dodatki do placków
  • Do ziemniaczano-jabłkowych placków zamiast rodzynek możesz dodać uprażone na suchej patelni orzechy.

Kalorie: 280

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy