Placki ziemniaczane z jabłkami

Ocena:

4.5 (147)

  • 50 min.
  • dla 4 osób

Pyszne placki ziemniaczane.

Składniki:

  • 50 dag ziemniaków
  • 2–3 jabłka
  • 4 łyżki mleka
  • 3 jajka
  • 5 dag mąki
  • łyżka rodzynek
  • sól
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Placki ziemniaczane z jabłkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ■ Ziemniaki obrać i umyć. Gotować ok. 20–30 minut w osolonej wodzie. Odcedzić. Przepuścić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę. Wymieszać z ciepłym mlekiem. Ostudzić.
  • ■ Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Rodzynki przelać wrzątkiem, osączyć. Wymieszać z purée, jabłkami, jajkami i mąką.
  • ■ Porcje ciasta kłaść łyżką na rozgrzany olej. Smażyć na rumiano około 2–3 minut z każdej strony. Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.
  • Inne dodatki do placków
  • Do ziemniaczano-jabłkowych placków zamiast rodzynek możesz dodać uprażone na suchej patelni orzechy.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne