Placki ziemniaczane z brukselką

Nielubiana przez wiele osób brukselka powraca na nasze stoły w wielkim stylu. Dodajcie małą zieloną kapustkę do placków ziemniaczanych, a zobaczycie, jaka jest smaczna!

Plackiplacki ziemniaczaneNaleśniki

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 169 głosów)

Składniki:

  • 4–5 ziemniaków, średniej wielkości
  • 4–5 małych brukselek, oczyszczonych
  • 2 łyżki parmezanu, świeżo startego
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • do smaku: sól, pieprz, inne ulubione przyprawy (u mnie asafetyda)
  • do smażenia: klarowane masło lub olej

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach, ale nie na miazgę. Przekładamy na sitko i mocno odciskamy nadmiar soku. Brukselki szatkujemy jak najdrobniej, razem z resztą składników dodajemy do startych ziemniaków i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy porcjami na gorący tłuszcz i smażymy z obu stron złote placki. Odsączamy na papierowych ręcznikach.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2018

Porady

Do smażenia placków lepiej wziąć więcej tłuszczu niż mniej – wbrew pozorom mniej nim nasiąkają i stają się bardziej chrupiące.

Zobacz przepis: okonomiyaki

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy