Placki ziemniaczane na oleju rzepakowym

Placki ziemniaczane muszą być chrupiące na zewnątrz, delikatnie w środku. To zapewni odpowiednia odmiana ziemniaków, ale też olej i technika smażenia. Sprawdź, jak zrobić idealne placki ziemniaczane.

placki ziemniaczaneNaleśniki

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 148 głosów)

Składniki:

  • 1kg dużych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki mąki
  • olej rzepakowy do smażenia
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Rodzaj diety:

Kroki wykonania:

  • Starannie opłucz ziemniaki i obierz je ze skóry. Następnie zetrzyj na tarce o bardzo drobnych oczkach razem z cebulą. Wbij do masy jajko i wsyp mąkę. Wymieszaj wszystko i sprawdź, czy masa ma dobrą, wilgotną konsystencję.
  • Jeśli jest za rzadka, dodaj jeszcze mąki. Dopraw ciasto solą, pieprzem i majerankiem. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i układaj małe porcje ciasta tak, by tworzyły placuszki. Gdy będą zarumienione, przewróć je łopatką na drugą stronę, by miały jednolity złoty kolor.
  • Podaj z ulubionymi dodatkami, na przykład mieszanką warzywną lub śmietaną i cukrem.
  • Smacznego!
  • Jesień zagościła u nas na dobre i z coraz mniejszą ochotą opuszczamy domowe pielesze. Wciąż jednak możemy miło spędzać czas wolny, przygotowując smaczne i rozgrzewające potrawy z warzyw sezonowych. Sprawdzonym daniem są pyszne placki ziemniaczane, które można podać na wiele oryginalnych sposobów, zaczynając od najprostszej wersji – na słodko z cukrem, a kończąc na wymyślnych połączeniach z warzywami czy też mięsem.
  • Tajemnica rumianych i chrupiących placków tkwi także w używanym do smażenia tłuszczu. Według ekspertów doskonały do smażenia jest olej rzepakowy, który  charakteryzuje się dobrą wytrzymałością na zmiany termiczne zachodzące w czasie smażenia. Olej rzepakowy ma także neutralny smak i zapach dzięki czemu wydobywa wspaniały smak placków. Co więcej, placki ziemniaczane usmażone na oleju rzepakowym znacznie łatwiej się odsącza, co sprawia, że mają mniej kalorii o 5%-10% niż placki usmażone na innym tłuszczu!
  • Jeśli chodzi o przygotowanie placków ziemniaczanych, najistotniejsza jest znajomość podstawowego przepisu na ciasto. Dodatki można modyfikować według uznania: jedni wolą posypać placki startym żółtym serem, inni podają je z pikantnym sosem pomidorowym i mięsem mielonym. Wykaż się kreatywnością i zaskocz swoich przyjaciół oraz rodzinę!
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy