Placki ziemniaczane na oleju rzepakowym
Placki ziemniaczane na oleju rzepakowym - Przepis na Placki ziemniaczane na oleju rzepakowymPlacki ziemniaczane muszą być chrupiące na zewnątrz, delikatnie w środku. To zapewni odpowiednia odmiana ziemniaków, ale też olej i technika smażenia. Sprawdź, jak zrobić idealne placki ziemniaczane.

placki ziemniaczaneNaleśniki
- Czas przygotowania:
- 20 min.
- Dla ilu osób:
- dla 5 osób
Ocena:
(średnia 4.5 z 148 głosów)
Składniki:
- 1kg dużych ziemniaków
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1-2 łyżki mąki
- olej rzepakowy do smażenia
- majeranek
- sól
- pieprz
Rodzaj diety:
Sposób przygotowania:
Kroki wykonania:
- Starannie opłucz ziemniaki i obierz je ze skóry. Następnie zetrzyj na tarce o bardzo drobnych oczkach razem z cebulą. Wbij do masy jajko i wsyp mąkę. Wymieszaj wszystko i sprawdź, czy masa ma dobrą, wilgotną konsystencję.
- Jeśli jest za rzadka, dodaj jeszcze mąki. Dopraw ciasto solą, pieprzem i majerankiem. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i układaj małe porcje ciasta tak, by tworzyły placuszki. Gdy będą zarumienione, przewróć je łopatką na drugą stronę, by miały jednolity złoty kolor.
- Podaj z ulubionymi dodatkami, na przykład mieszanką warzywną lub śmietaną i cukrem.
- Smacznego!
- Jesień zagościła u nas na dobre i z coraz mniejszą ochotą opuszczamy domowe pielesze. Wciąż jednak możemy miło spędzać czas wolny, przygotowując smaczne i rozgrzewające potrawy z warzyw sezonowych. Sprawdzonym daniem są pyszne placki ziemniaczane, które można podać na wiele oryginalnych sposobów, zaczynając od najprostszej wersji – na słodko z cukrem, a kończąc na wymyślnych połączeniach z warzywami czy też mięsem.
- Tajemnica rumianych i chrupiących placków tkwi także w używanym do smażenia tłuszczu. Według ekspertów doskonały do smażenia jest olej rzepakowy, który charakteryzuje się dobrą wytrzymałością na zmiany termiczne zachodzące w czasie smażenia. Olej rzepakowy ma także neutralny smak i zapach dzięki czemu wydobywa wspaniały smak placków. Co więcej, placki ziemniaczane usmażone na oleju rzepakowym znacznie łatwiej się odsącza, co sprawia, że mają mniej kalorii o 5%-10% niż placki usmażone na innym tłuszczu!
- Jeśli chodzi o przygotowanie placków ziemniaczanych, najistotniejsza jest znajomość podstawowego przepisu na ciasto. Dodatki można modyfikować według uznania: jedni wolą posypać placki startym żółtym serem, inni podają je z pikantnym sosem pomidorowym i mięsem mielonym. Wykaż się kreatywnością i zaskocz swoich przyjaciół oraz rodzinę!
Podobne przepisy
Czas przygotowania:
30 min.

Placki ziemniaczane w prostym przepisie to pomysł na obiad bez mięsa. Można je podać na 2 sposoby. Proste placki ziemniaczane na wytrawnie ze śmietaną, albo na słodko.
Proste placki ziemniaczane
Czas przygotowania:
50 min.

Przygotowanie: 50 minut Smażenie: 20 minut Porcja: 280 kcal Składniki na 4 porcje
Placki ziemniaczane
Czas przygotowania:
30 min.

bardzo szybkie w przygotowaniu placuszki, które już podczas smażenia znikają z talerza.
Szybkie placki ziemniaczane
Czas przygotowania:
30 min.

szybki i prosty obiad
Placki ziemniaczane
Czas przygotowania:
5 min.

Tutaj znalazłam ok.100 przepisow na placki.Ale sprobujcie moich z dodatkiem śmietany i bułki tartej.
Placki ziemniaczane.
Czas przygotowania:
50 min.

Pyszne placki ziemniaczane.
Placki ziemniaczane z jabłkami
Czas przygotowania:
45 min.

Cukinia przepisy - przepis jakich wiele, ale lubimy.
Placki ziemniaczane z cukinią
Czas przygotowania:
60 min.

PYSZNE PLACKI ZIEMNIACZANE WG MOJEJ WŁASNEJ WARIACJI.
FASZEROWANE PLACKI ZIEMNIACZANE
Czas przygotowania:
30 min.

Wakacje u babci!!!!