Placki ziemniaczane na buraczanych warzywach

Wegetariański sposób na warzywny obiad złożony głównie z buraków i ziemniaków jako główne składniki

Dodany przez:

Placki ziemniaczane na buraczanych warzywach

Naleśniki i placki

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • ziemniaki, cebula, buraki, marchew, seler, pietruszka, fasolka zielona, przyprawy, olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Pierwszy etap to przygotowanie warzyw na patelni. Należy obrać, umyć i pokroić 1 średnią cebulę, 1 marchew, 1/4 selera i 1 pietruszkę oraz dodać 1/4 opakowania mrożonej zielonej fasolki. Wszystko smażymy na patelni do miękkości i wtedy wrzucamy wcześniej ugotowane i pokrojone na małe kostki 2 małe buraki. Mieszamy wszystko razem podlewając co jakiś czas wodą i smażymy do pełnej miękkości. Na koniec dodajemy sól, odrobinę kwasku cytrynowego, pieprz, bazylię i majeranek. Odstawiamy na bok.
  2. Kolejnym etapem jest przygotowanie placków ziemniaczanych. Potrzebne są tutaj 2 duże ziemniaki, mała cebulka, sól, pieprz, majeranek, a także 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Starte na grubych oczkach ziemniaki mieszany z cebulką i resztą składników i odstawiamy na kilka minut. Potem smażymy na rozgrzanej patelni i gotowe podajemy z buraczanymi warzywami. Osobiście bardzo mi smakowało i polecam życząc pysznego obiadu:)
warzywa obiad ziemniaki buraki placki ziemniaczane warzywa z patelni
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy