Placki ze szparagami

Szparagi doskonale komponują się z plackami, zwłaszcza jeśli dodamy do nich starty parmezan. Mniam!

Dodany przez:

Naleśniki i placki

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 8 ząbków czosnku
  • 30 dag zielonych szparagów
  • łyżka suszonej bazylii
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/3 szklanki świeżo startego parmezanu
  • 1/3 szklanki świeżo startego sera pecorino
  • szklanka bułki tartej
  • jajko
  • 2–3 łyżki oleju
  • sól
  • cukier

Przygotowanie

  1. Czosnek obieramy i z grubsza siekamy. Ze szparagów usuwamy zdrewniałe końcówki. Gotujemy 10–12 min w osolonym i posłodzonym wrzątku. Osączamy. Tniemy na 5-cm kawałki. Czosnek, bazylię, natkę, sól, pieprz, sery i bułkę tartą łączymy w misce, wbijamy jajko. Mieszamy dłońmi. Formujemy placki i w każdy wciskamy po kilka kawałków szparagów. Olej rozgrzewamy na dużej patelni i smażymy placki z każdej strony przez około 3–4 min, aż się zrumienią. Odwracamy najwyżej jeden raz.
  2. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 5/2017

Wskazówki

Zobacz też: Małdrzyki krakowskie z truskawkami

szparagi Placki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy