Placki ze szparagami
Placki ze szparagami - Przepis na Placki ze szparagamiSzparagi doskonale komponują się z plackami, zwłaszcza jeśli dodamy do nich starty parmezan. Mniam!

Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
Składniki:
- 8 ząbków czosnku
- 30 dag zielonych szparagów
- łyżka suszonej bazylii
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/3 szklanki świeżo startego parmezanu
- 1/3 szklanki świeżo startego sera pecorino
- szklanka bułki tartej
- jajko
- 2–3 łyżki oleju
- sól
- cukier
Sposób przygotowania:
Kroki wykonania:
- Czosnek obieramy i z grubsza siekamy. Ze szparagów usuwamy zdrewniałe końcówki. Gotujemy 10–12 min w osolonym i posłodzonym wrzątku. Osączamy. Tniemy na 5-cm kawałki. Czosnek, bazylię, natkę, sól, pieprz, sery i bułkę tartą łączymy w misce, wbijamy jajko. Mieszamy dłońmi. Formujemy placki i w każdy wciskamy po kilka kawałków szparagów. Olej rozgrzewamy na dużej patelni i smażymy placki z każdej strony przez około 3–4 min, aż się zrumienią. Odwracamy najwyżej jeden raz.
- Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 5/2017
Porady
Zobacz też: Małdrzyki krakowskie z truskawkami
Podobne przepisy
Czas przygotowania:
30 min.

Przepis na jajecznicę ze szparagami
Jajecznica ze szparagami
Czas przygotowania:
30 min.

Szakszuka ze szparagami to inna wersja znanego bliskowschodniego dania, w którym pomidory i paprykę zastąpiliśmy zielonymi warzywami. Bardzo wiosenna, bardzo smaczna szakszuka!
Szakszuka ze szparagami
Czas przygotowania:
40 min.

Przepis na stek wołowy ze szparagami
Stek ze szparagami
Czas przygotowania:
60 min.

Przepis od Wioletty
Naleśniki ze szparagami
Czas przygotowania:
20 min.

Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 5 godzin
Gotowanie: 15 minut
Porcja: 120 kcal
Galaretka ze szparagami
Czas przygotowania:
30 min.

Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 10–15 minut
Porcja: 390 kcal
Łosoś ze szparagami
Czas przygotowania:
10 min.

Przygotowanie: 10 minut
Smażenie: 2–4 minuty
Porcja: 350 kcal
Składniki na 4 porcje
Makaron ze szparagami
Czas przygotowania:
60 min.

W tym roku po raz pierwszy jadłam szparagi i jestem nimi zachwycona.
Tarta ze szparagami
Czas przygotowania:
15 min.

Przygotowanie: 15 minut
Gotowanie: 10 minut
Porcja: 560 kcal