Placki ze szparagami

Szparagi doskonale komponują się z plackami, zwłaszcza jeśli dodamy do nich starty parmezan. Mniam!

PlackiNaleśniki

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 152 głosów)

Składniki:

  • 8 ząbków czosnku
  • 30 dag zielonych szparagów
  • łyżka suszonej bazylii
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/3 szklanki świeżo startego parmezanu
  • 1/3 szklanki świeżo startego sera pecorino
  • szklanka bułki tartej
  • jajko
  • 2–3 łyżki oleju
  • sól
  • cukier

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Czosnek obieramy i z grubsza siekamy. Ze szparagów usuwamy zdrewniałe końcówki. Gotujemy 10–12 min w osolonym i posłodzonym wrzątku. Osączamy. Tniemy na 5-cm kawałki. Czosnek, bazylię, natkę, sól, pieprz, sery i bułkę tartą łączymy w misce, wbijamy jajko. Mieszamy dłońmi. Formujemy placki i w każdy wciskamy po kilka kawałków szparagów. Olej rozgrzewamy na dużej patelni i smażymy placki z każdej strony przez około 3–4 min, aż się zrumienią. Odwracamy najwyżej jeden raz.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 5/2017

Porady

Zobacz też: Małdrzyki krakowskie z truskawkami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy