Placki z ricotty z miętą i awokado

Placki niejedno mają imię. Przyrządźcie te z miętą i awokado, a przekonacie się sami.

Dodany przez:

Naleśniki i placki

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 50 dag świeżej ricotty
  • 1/3 szklanki drobno tartego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki suszonej mięty
  • 1/4 filiżanki liści świeżej mięty, posiekanej
  • 10 dag baby szpinaku
  • ząbek czosnku, drobno posiekany
  • jajko, roztrzepane
  • 5 dag mąki razowej
  • 125 ml oleju
  • 2 łyżeczki musztardy
  • łyżka octu jabłkowego
  • dojrzałe awokado, cięte na kliny
  • 2 szklanki groszku cukrowego, blanszowanego
  • 2 filiżanki rzeżuchy

Przygotowanie

  1. Ricottę, parmezan, suszoną i świeżą miętę, 3/4 posiekanego szpinaku, czosnek, jajko, mąkę i sól mieszamy w misce, aby połączyć. Rozgrzewamy olej w dużej patelni, na średnim ogniu. 2 łyżki masy formujemy dłońmi obsypanymi mąką w kształt kulki. Lekko spłaszczamy, a następnie partiami smażymy 5 min, raz obracając. Trzymamy w cieple. Musztardę mieszamy z octem i 2 łyżkami oleju. Podajemy z awokado pokrojonym w kliny, groszkiem cukrowym, posypane rzeżuchą i listkami szpinaku. Polewamy przygotowanym sosem.
  2. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 5/2017
awokado Placki ricotta
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy