Placki z patisona i cukinii

Pyszne placuszki warzywne :)

PlackiNaleśnikiPrzekąski

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 175 głosów)

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 1 cukinia (średniej wielkości),
  • 1 (bądź pół) patisona,
  • 5 dużych ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • mąka do zagęszczenia ciasta,
  • pieprz,
  • sól,
  • olej,
  • cukier bądź śmietana do gotowych placków

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Patisona, cukinie i ziemniaki obrać (z patisona i cukinii wyjąć pestki) i zetrzeć na tarce bądź w malakserze (na tarce jak do placków ziemniaczanych).
  • Zmiksowane warzywa połączyć z przyprawami, jajkami i mąką. Ilość mąki zależy od tego jak dużo wody miały w sobie warzywa. Ciasto musi być dosyć gęste, żeby na patelni kształtowały się ładne placuszki.
  • Gotowe ciasto nakładamy na rozgrzaną patelnię z olejem i formułujemy placuszki. Najlepiej nakładać łyżką. Smażymy z obu stron aż się zrumienią.
  • Placuszki możemy podawać z cukrem bądź śmietaną.
  • Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy