Placki z gotowanych kartofli

Przepis na pyszne placki ziemniaczane.

Plackiplacki ziemniaczaneNaleśniki

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.56 z 189 głosów)

Składniki:

  • 1,25 dag kartofli
  • 4 jajka
  • łyżka masła
  • 120 ml śmietany
  • 20 dag mąki pszennej
  • łyżka mąki kartoflanej
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kartofle obieramy, gotujemy i mielemy. Żółtka oddzielamy od białek. Do masy kartoflanej dodajemy masło, śmietanę, żółtka, mąkę pszenną i kartoflaną. Dokładnie ucieramy, solimy. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem kartoflanym. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy placki z obu stron. Podajemy gorące. Możemy je również podać z gulaszem, grzybami w śmietanie, sałatką śledziową lub wędzoną rybą.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy