Placki z gotowanych kartofli

Przepis na pyszne placki ziemniaczane.

Dodany przez:

Placki z gotowanych kartofli

Naleśniki i placki

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 2 głosów)

Składniki

  • 1,25 dag kartofli
  • 4 jajka
  • łyżka masła
  • 120 ml śmietany
  • 20 dag mąki pszennej
  • łyżka mąki kartoflanej
  • sól
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Kartofle obieramy, gotujemy i mielemy. Żółtka oddzielamy od białek. Do masy kartoflanej dodajemy masło, śmietanę, żółtka, mąkę pszenną i kartoflaną. Dokładnie ucieramy, solimy. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem kartoflanym. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy placki z obu stron. Podajemy gorące. Możemy je również podać z gulaszem, grzybami w śmietanie, sałatką śledziową lub wędzoną rybą.
kolacja Placki ziemniaki placki ziemniaczane kartofle kuchnia polska
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze