Placki z dyni i kaszy perłowej

Domowe placki z dyni to łatwy przepis na obiad lub kolację. Podane z dodatkiem pachnących łódeczek z dyni hokkaido upieczonych w boczku będą stanowić pełne danie. Pysznie i bez zbędnego kombinowania.

Dania główne

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 200 głosów)

Składniki:

  • 16 łódeczek z dyni hokkaido
  • 16 podłużnych plasterków boczku
  • 2 jajka
  • 250 g ugotowanej kaszy perłowej
  • sól, pieprz
  • 6 łyżek oleju

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Połowę dyniowych łódek obieramy ze skórki, połowę zostawiamy ze skórką, ze wszystkich usuwamy pestki. Łódeczki ze skórką owijamy boczkiem, wszystkie układamy na blasze i pieczemy ok. 25 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
  • Dynię bez skórki ubijamy na purée i dokładnie wyrabiamy z jajkami, ugotowaną kaszą, solą oraz pieprzem. Z masy formujemy okrągłe kotlety, które smażymy na rozgrzanym oleju przez 2–3 min z każdej strony.
  • Podajemy na gorąco, z gorącymi łódeczkami dyniowymi w boczku.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017

Porady

Zobacz też: pancakes amerykańskie w prostym przepisie

Polecamy również: zupa z dyni

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy