Placki z batatów z chorizo i migdałami

Bataty w nowej odsłonie - w formie placków, podkręconych pikantną hiszpańską kiełbasą i sosem sezamowym.

Dodany przez:

Naleśniki i placki

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 1 z 1 głosów)

Składniki

  • główka czosnku
  • 100 ml oleju
  • 50 dag batatów (słodkich ziemniaków)
  • po łyżeczce rozdrobnionego kuminu, nasion kolendry i suszonych płatków chili
  • 10 dag mielonych migdałów
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki tahini
  • sok z 1 cytryny, plus cytryna pokrojona w kliny
  • 2 kiełbaski chorizo
  • garść prażonych płatków migdałowych
  • liście amarantusa
  • kiełki rzodkwi

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Czosnek umieszczamy na arkuszu folii aluminiowej i skrapiamy 2 łyżkami oleju. Zamykamy czosnek w folii i pieczemy przez 1 godz. Z wystudzonej główki wyciskamy miąższ. Odkładamy. Bataty obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy przyprawy, mielone migdały i jajka, dokładnie mieszamy. Pozostałą oliwę rozgrzewamy na dużej patelni. Za pomocą łyżki nakładamy porcje masy ze słodkich ziemniaków na rozgrzany tłuszcz, lekko spłaszczamy łopatką. Sukcesywnie smażymy placuszki po 2–3 min z każdej strony, aż się zezłocą.
  2. Przekładamy je na papierowy ręcznik, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Trzymamy w cieple. Miąższ czosnku łączymy z tahini, sokiem z cytryny i 1/4 szklanki bardzo zimnej wody, przyprawiamy solą i miksujemy, aż sos będzie błyszczący i gęsty. Kiełbaski chorizo obieramy ze skórki i rozdrabniamy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy 8–10 min, na dużym ogniu, mieszając, aż powstaną chrupiące skwarki. Placki podajemy z sosem sezamowym, posypane chrupiącym chorizo, prażonymi płatkami migdałowymi, listkami amarantusa, kiełkami rzodkwi i z cząstkami cytryny.
  3. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 5/2017

Wskazówki

Sprawdź też  nasz poradnik: Bataty, czyli słodkie ziemniaki. Wypróbuj przepisy na to warzywo

Placki Bataty chorizo
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy