Placki z bakłażanem, kaszą gryczaną i oscypkiem

Placki z bakłażanem, kaszą gryczaną i oscypkiem to łatwe i sycące danie bez dodatku mięsa. Z sałatką lub sosem pomidorowym będą pomysłem na pełnowartościowy obiad. 

Placki

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.44 z 155 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oleju, wrzucamy bakłażana pokrojonego razem ze skórką na 1 cm kawałki, rumienimy ok. 5 min na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając; studzimy. Na tej samej patelni prażymy przez 5 min ziarna siemienia, potem dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i ugotowaną na sypko kaszę, smażymy razem 5 min.
  • 2.Dodajemy drobno posiekaną natkę, doprawiamy solą i pieprzem, studzimy. W misce lekko ubijamy trzepaczką jajka, dokładamy bakłażana, kaszę, mąkę i drobno starty oscypek, doprawiamy. Na patelnię wlewamy cienką warstwę oleju, na rozgrzany łyżką wykładamy placki. Smażymy przez 3 min z każdej strony, przekładamy na papier. Podajemy z sosem tzatziki albo pomidorowym: z passaty uduszonej z czosnkiem, oliwą i ziołami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy