Placuszki z warzywami

Ocena:

4.5 (166)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut
Smażenie: 20 minut
Porcja: 800 kcal
Składniki na 4 porcje

Składniki:

  • 3 jajka
  • 125 ml mleka
  • 3 łyżki mąki
  • pęczek dymki
  • 10 dag tartego żółtego sera
  • 80 dag mrożonych warzyw na patelnię
  • 30 dag ugotowanego ryżu na risotto (10 dag suchego ryżu)
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Placuszki z warzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Jajka roztrzepać z mlekiem i mąką. Dymkę umyć, drobno pokroić, dodać do ryżu wraz z serem i jajkami. Doprawić ziołami, solą i pieprzem.
  • W garnku na oleju podsmażyć mrożone warzywa. Dodać pastę pomidorową i bulion. Przykryć, gotować około 6 minut na średnim ogniu.
  • Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nabierać małe porcje ciasta. Kłaść na patelnię, formując niewielkie placki. Smażyć 5–6 min z każdej strony. Podawać ze smażonymi warzywami z patelni.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne