Placki po węgiersku wg Aleex

Pyszne placki ziemniaczane w połączeniu z oryginalnym sosem.

dodany przez: Aleex

Placki Naleśniki Sosy Przekąski

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.6 z 162 głosów)


Składniki:

  • ok 1 kg ziemniaków
  • 1-2 cebule
  • 1 jajko
  • mąka pszenna - kilka łyżek
  • sól
  • pieprz
  • szczypta sody oczyszczonej
  • oliwa
  • sos: http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/sosy/pyszny_sos_wg_aleex

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i cebule obrać i zetrzeć na tarce. Ja, aby było szybciej i łatwiej, mielę je w elektrycznej maszynce do mięsa 2 razy. Można także zmiksować ziemniaki w blenderze.Masa ziemniaczana jest wówczas jednolita,a my nie jesteśmy zmęczeni.
  • Do masy ziemniaczano - cebulowej dodać całe jajko (jeśli masy jest dużo a jajka małe, można dodać 2), szczyptę soli, pieprz, szczyptę sody i mąkę. Trudno dokładnie określić jej ilość. Masa nie może być za rzadka ani za gęsta.
  • 2. Rozgrzać oliwę na patelni. Wyłożyć część ciasta i rozsmarować je na całym dnie patelni formując duży placek. Upiec go na złoty kolor z obu stron.
  • 3. Następnie zsunąć na talerz i polać sosem wg Aleex zamieszczonym w moich przepisach:
  • http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/sosy/pyszny_sos_wg_aleex
  • 4. Placek złożyć na pół, ozdobić plasterkami pomidora, ogórka, kleksem śmietany lub według własnego pomysłu.
  • Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy