Placki po węgiersku... inaczej

.

Dodany przez:

Placki po węgiersku... inaczej

Naleśniki i placki

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • Placki ziemniaczane:
  • 5 dużych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • Sos:
  • 1 filet z kurczaka
  • 10 średniej wielkości pieczarek
  • pół czerwonej papryki
  • 1 mała cebula
  • 700 ml bulionu wołowego
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka mąki
  • łyżka masła
  • ostra i słodka papryka
  • majeranek

Przygotowanie

  1. Aby nie tracić czasu i nie męczyć się podczas tarcia ziemniaków na zwykłej tarce... obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, cebulę i ząbki czosnku wrzucam do malaksera. Chwila i mam masę ziemniaczaną, dodaję tylko jajko, mąkę, sól, pieprz - mieszam.
  2. Kurczaka myję, obieram, kroję w małą kostkę, rumienię na rozgrzanym maśle ze słodką papryką. W garnku na niewielkiej ilości oliwie podsmażam cebulę pokrojoną w małą kostkę z koncentratem pomidorowym. Gdy się zeszkli należy dodać pokrojone w plasterki pieczarki i paprykę pokrojoną w kostkę. Chwilę dusić. Wlać bulion. Zagotować. Gdy papryka będzie już miękka wrzucić do sosu wcześniej podsmażonego kurczaka. Gotować chwilę, doprawić ostrą papryką, majerankiem, w razie potrzeby solą. Zagęścić sos mąką (w niewielkiej ilości zimnej wody w szklance wymieszać łyżkę mąki, przelać przez sitko do sosu).
  3. Usmażone placki podawać polane przygotowanym sosem oraz z łyżką śmietany.
kurczak mięso obiad kolacja sos pieczarki Papryka placki ziemniaczane
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze