Placki po cygańsku

Placki po cygańsku to obiad dla każdego. Bardzo smaczna, kolorowa potrawa.

Naleśniki

Czas przygotowania:
80 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 170 głosów)

Składniki:

  • mięso gulaszowe 0,5 kg
  • 30 dag pieczarek
  • 1 marchewka
  • 3 ogórki kwaszone
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyzki ketchupu
  • sól i pieprz
  • ziemniaki
  • 2 jajka
  • 4 łyzki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki potrzeć. Przygotować tak jak na placki ziemniaczane. Mięso gulaszowe pokroić w kawałki i usmażyć. Następnie przełożyć podsmażone mięso do garnka i próżyć do miękości. Paprykę, pieczarki, marchewkę i ogórki pokroić w drobną kostkę dodać to do mięsa wszystko gotować. Następnie dodać 2 łyzki ketchupu i sól i pieprz do smaku. Na koniec zaprawić to wszystko zaprawką, czyli mąką i smietaną. Usmażyć placka ziemniaczanego wielkości patelni, na połowę nałożyć sosu przykryć drugą połową, na wierzch również polać sosę.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy