Placek ziemniaczany z gulaszem na szybko

Dzisiaj postanowiłam sobie trochę ułatwić i ziemniaki zmieliłam w blenderze.

Dodany przez:

Placek ziemniaczany z gulaszem na szybko

Naleśniki i placki

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 4.5 z 2 głosów)

Składniki

  • 500 g mięsa z łopatki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża marchew
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 dużych ziemniaków
  • 1 jajko
  • ok 2 łyżek bułki tartej
  • odrobina mleka
  • sól, pieprz, majeranek, chilli.

Przygotowanie

  1. 1. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i pokrojone w drobną kostkę mięso. Wszystko razem dusimy ok 10 minut. Marchewkę obieramy, kroimy na kostkę i dorzucamy do mięsa. Ponownie przykrywamy i dusimy ok 15 minut. Na koniec dodajemy śmietankę wymieszaną z musztardą i 1 łyżką mąki ziemniaczanej, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i chilli.
  2. 2. Ziemniaki obieramy, wrzucamy do blendera i mielimy (ale nie na całkowitą papkę), dodajemy jajko, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku, bułkę tartą i mleko, dokładnie mieszamy. Placki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z olejem.
  3. 3. Placki podajemy polane gulaszem i śmietaną.
mięso warzywa obiad gulasz placki ziemniaczane placki po węgiersku
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze