Placek ze śliwkami

Przepyszny placek ze śliwkami , który sprawdza się na różne okazje i szybko znika ze stołu.

ciasto z owocamiDeseryPrzekąski

Czas przygotowania:
180 min.
Kalorie:
250 kcal
Ocena:

(średnia 4.53 z 154 głosów)

Składniki:

  • CIASTO:
  • jajka
  • mąka pszenna
  • mąka ziemniaczana
  • kakao
  • proszek do pieczenia
  • cukier
  • cukier waniliowy
  • MASA:
  • gorzka czekolada
  • jajka
  • cukier
  • masło
  • olejek arakowy
  • rum
  • śliwki kalifornijskie
  • DODATKOWO:
  • rodzynki
  • powidło śliwkowe

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • CIASTO:
  • 7 jajek,2 łyżki mąki pszennej,2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki kakao, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,1/2 szkl. cukru, cukier waniliowy .
  • Białka ubić na sztywno dodać cukry, żółtka oraz mąkę z proszkiem do piecz. i kakao. Upiec.
  • MASA:
  • 1 gorzka czekolada, 2 całe jajka,3/4 szklanki cukru, 1 kostka masła, 3 łyżki kakao,olejek arakowy, 5 łyżek rumu, 40 dkg śliwek kalifornijskich.
  • Śliwki namoczyć w wodzie na 10 minut. Następnie w nowej wodzie gotować przez 10 minut, odlać wodę i wystudzić . Białka ubijać na parze , dodając kolejno cukier,żółtka, czekoladę wraz z kakaem( wcześniej ścieramy czekoladę na tarce na dużych oczkach i łączymy z kakaem), olejek arakowy.
  • Ubijamy aż zgęstnieje i studzimy. Masło utrzeć ( można dodać margaryny to masa będzie twardsza), dodawać ostudzoną czekoladę i na końcu stopniowo rum. Upieczony placek rozkroić na pół, posmarować jedną część powidłem śliwkowym , potem wyłożyć 3/4 masy, poukładać śliwki, posmarować je pozostałą masą i przykryć drugą częścią placka. Polać polewą ( ja dodatkowo dałam rodzynki na wierzch, które gotowałam przez 10 min , żeby były miększe, i nasączyłam ja w wódce ). POLEWA : 4 łyżki cukru, 2 łyżki śmietany, 3 łyżki kakao, 6 dkg margaryny, 1 łyżeczka żelatyny , namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, żeby napęczniała , później dodajemy podgrzaną do zagotowanej polewy ). SMACZNEGO :)

Kalorie: 250

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy