Przygotowanie: 40 minut
Pieczenie: 50 minut
Porcja: 380 kcal
Składniki:
10 dag migdałów
20 dag gorzkiej czekolady
kostka masła
6 jajek
szklanka cukru
1/2 szklanki mąki
2 łyżki Kakao
1/2 łyżeczki Proszku do pieczenia
2 łyżki spirytusu
masło i mąka do blachy
2 łyżki płatków migałowych
kilka orzechów pekan
Placek z migdałami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Migdały sparzyć, obrać z łupinek, zemleć. Masło stopić z 15 dag czekolady. Płynną masę przelać do miski. Wbijać po kolei żółtka, cały czas ucierać. Białka ubić na pianę, wsypując po łyżce cukier.
Do masy czekoladowej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wsypać migdały, wlać spirytus, wymieszać. Pianę delikatnie (najlepiej łyżką) połączyć z masą.
Podłużną formę posmarować masłem i oprószyć mąką. Nałożyć masę. Piec 50 minut w temp. 180°C.
Pozostałą czekoladę stopić w kąpieli wodnej, polać nią wystudzone ciasto. Wierzch posypać płatkami migdałowymi, ew. ozdobić orzechami.