Placek z migdałami

Przygotowanie: 40 minut Pieczenie: 50 minut Porcja: 380 kcal

Dodany przez:

Placek z migdałami

Ciasta czekoladowe

Czas przygotowania:
Kalorie:
380 kcal
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 10 dag migdałów
  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • kostka masła
  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki Kakao
  • 1/2 łyżeczki Proszku do pieczenia
  • 2 łyżki spirytusu
  • masło i mąka do blachy
  • 2 łyżki płatków migałowych
  • kilka orzechów pekan

Przygotowanie

  1. Migdały sparzyć, obrać z łupinek, zemleć. Masło stopić z 15 dag czekolady. Płynną masę przelać do miski. Wbijać po kolei żółtka, cały czas ucierać. Białka ubić na pianę, wsypując po łyżce cukier.
  2. Do masy czekoladowej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wsypać migdały, wlać spirytus, wymieszać. Pianę delikatnie (najlepiej łyżką) połączyć z masą.
  3. Podłużną formę posmarować masłem i oprószyć mąką. Nałożyć masę. Piec 50 minut w temp. 180°C.
  4. Pozostałą czekoladę stopić w kąpieli wodnej, polać nią wystudzone ciasto. Wierzch posypać płatkami migdałowymi, ew. ozdobić orzechami.
czekolada deser kakao migdały orzechy pekan ciasto kruche
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze