Placek z kurczakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ciasto: mąkę przesiać do miski, posiekać z zimnym masłem i solą. Dolać 3 łyżki zimnej wody, szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i odłożyć do lodówki na 30 minut. Rozwałkować i wylepić nasmarowaną tłuszczem formę do tarty.
Nadzienie: pierś kurczaka pokroić na małe kawałki, obsmażyć na oliwie, oprószyć solą i pieprzem. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w półplasterki. Pory umyć i pokroić w talarki, przesmażyć na maśle. Jajka wymieszać ze śmietaną, serem, szczyptą soli i pieprzu.
Na cieście rozłożyć kurczaka, pory i jabłka, zalać śmietaną z jajkami i piec 35 minut w temp. 200°C.
Komentarze