Placek wieloskładnikowy

Ciasto ma wiele składników i jest pracochłonne, ale naprawdę warte wysiłku.

dodany przez: joaantek

biszkopt Desery krem

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Ocena:

(średnia 4.51 z 146 głosów)


Składniki:

  • Biszkopt
  • 4 duże jajka lub 5 małych
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1 op. budyniu waniliowego (z cukrem) (jeśli nie mamy, możemy zastąpić mąką ziemniaczaną 60 g i dodać ok 2 łyżki cukru )
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki zimnej wody
  • ew. 2 łyżki kakao (do zrobienia kolorowych kleksów na jasnym biszkopcie)
  • Wkładka kokosowa
  • 4 białka
  • 15 dag wiórków kokosowych
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem
  • 4 żółtka
  • 3/4 l mleka
  • 1/2 szkl cukru kryształu
  • 2 op. budyniu śmietankowego albo toffi
  • 35 dag margaryny Palmy lub masła
  • ew. op. cukru waniliowego
  • Dodatkowo
  • 2 op. galaretki (smak wg uznania)
  • Galaretkę dodajemy do złamania smaku kremu. Dzięki niej ciasto ma delikatniejszy posmak, ale jeśli ktoś nie jest jej zwolennikiem, nicech zrezygnuje, ciasto i tak będzie smaczne.
  • Polewa czekoladowa do dekoracji

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Biszkopt
  • Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę, wymieszaną z budyniem i proszkiem. Wlać wodę. Zmiksować masę, tak, żeby była w miarę jednolita. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Do przygotowanej wecześiej masy plastikową łyżką dodajemy białka i delikatnie je łączymy z ciastem. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem. Jeżeli chcemy uzyskać ciemne klesy odlewamy mniej jak 1/4 ciasta, łączymy z kakao i wylewamy na jasną część. Pieczemy ok 45 minut w 180 st.
  • Do tego ciasta pieczemy dwa placki, ponieważ zamierzamy uzyskać wysokie ciastko.
  • Wkładka kokosowa
  • Białka ubijamy z odrobiną soli. Dodajemy cukier, jeszcze kilka minut miksujemy. Do białek dodajemy resztę składników i delikatnie mieszamy.
  • Wkładkę tą pieczemy na blaszce o takich samych wymiarach jak biszkopt ok 35 minut w 170 st. (na złotawy kolor).
  • Krem
  • Z podanej ilości odlewamy 1, 5 szkl mleka. Pozostałe stawiamy na ogień, dosupujemy cukier. Mniejszą część mleka dokładnie mieszamy z budyniami i żółtkami. Tą mieszankę wlewamy na gotujące się mleko. Mieszamy do uzyskania jednolitego budyniu, studzimy go.
  • Margarynę dokładne rozcieramy. Zimnujemy zimny budyń. Stopniowo dodajemy do niego margarynę, miksujemy, aż krem będzie gładki.
  • Każdą z galaretek przygotować w 1 szkl. wody. Zostawiamy ją do zastygania, do takiej postaci, żeby można nią było pokryć ciasto.
  • Po galaretce kładziemy krem, żeby bylo to łatwe smarujemy spód (wierzch, gdy galareka zmieni miejsce) wkładki kokosowej i układamy na galaretce oraz resztę warstw.
  • Przełożenie
  • biszkopt- część kremu- galaretka (chłodzimy ok 30 minut i wtedy nakładamy resztę warstw)- część kremu- wkładka kokosowa- część kremu- biszkopt- trochę kremu- polewa czekoladowa (chłodzimy). ! Miejsce galaretki można zmienić i dać ją np. na wkładkę kokosową, wtedy nie będzie obciążona aż tak bardzo ciastaem.
  • Jest to przepis mojego autorstwa. Polecam !
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy