Placek tarty

To ciasto pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Fajne, bo składniki do jego zrobienia zawsze są wdomu.

CiastaDeserypianka

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.47 z 169 głosów)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 margaryna
  • 4 jajka
  • 1 szklanka i 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao
  • słoik dżemu jagodowego

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i trzema łyżkami cukru. Posiekać z margaryną, dodać żółtka, śmietanę. Zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części, do jednej dodać kakao. Ja oprócz kakao dodałam 3 łyżeczki capuccino. Wszystkie części ciasta włożyć na ok. pół godziny go zamrażalnika. Na średniej wielkości blaszkę zerzeć jasne ciasto,posmarować dżemem (ja użyłam jagodowego własnej roboty, ale może być również inny ). Zetrzeć ciemne ciasto. Ubić pianę z białek z 1 szklanką cukru. Pianę wyłożyć na ciemne ciasto, na koniec zetrzeć jasne ciasto. Piec ok 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy