Zdjęcia: Artur Rogalski Stylizacja: Anna Borowska
4.54 (196)
Efektowny i pyszny placek makowy - to alternatywa na świąteczny stół. Jeśli znudził Wam się makowiec zawijany, a tort makowy jest zbyt czasochłonny, postawcie na placek makowy z gwiazdkami.
mak 500 g
mleko 300 ml
cukier 400 g
jajka 4 szt.
powidła śliwkowe 50 g
bułka tarta 40 g
proszek do pieczenia 18 g
rodzynki 200 g
mąka 500 g
cukier waniliowy 1 szt.
masło 200 g
Masa: mak (najlepiej dzień wcześniej) zalewamy wrzątkiem tak, aby był całkowicie przykryty wodą i odstawiamy, aby napęczniał. Następnego dnia osączamy go na sicie i mielemy 2–3-krotnie.
Mleko podgrzewamy z cukrem (200 g), tak aby cukier się rozpuścił i wlewamy do maku, mieszamy, dodajemy jajka (2 szt.), powidła, bułkę tartą, proszek do pieczenia (10 g) i sparzone rodzynki. Dokładnie mieszamy.
Ciasto: wszystkie składniki szybko łączymy, zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i 2/3 wylepiamy natłuszczoną formę 20 x 30 cm.
Masę makową wykładamy na spód, wyrównujemy. Z reszty rozwałkowanego ciasta wycinamy foremką do ciasteczek wzory gwiazdek i układamy je na wierzchu masy makowej. Placek pieczemy ok. 1 godz. w temp. 170ºC.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2015
Porady
Placek możemy udekorować według uznania - przykładowo zamiast gwiazdek możemy zrobić kruszonkę lub tylko polać lukrem i posypać bakaliami.
Zobacz też: Placek czekoladowy z białym wnętrzem