Placek drożdżowy z rabarbarem

Sezonowe rabarbarowe ciasto

ciasto drożdżoweDeseryPlacki

Czas przygotowania:
90 min.
Ocena:

(średnia 4.56 z 185 głosów)

Składniki:

  • * Na ciasto:
  • * 125 g margaryny
  • * 3 jajka
  • * 500 g mąki pszennej
  • * 125 ml mleka
  • * 50 g drożdży
  • * 125 g cukru
  • * Na kruszonkę:
  • * 250 g margaryny
  • * 250 g cukru
  • * 300 g mąki
  • * Dodatkowo 1 kg rabarbaru

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki. W rozrobić drożdże z 1/2 ilości mleka, dodać po 1 łyżce mąki i cukru, delikatnie wymieszać. Miskę z drożdżami wstawić do mikrofali, nastawić na średnią moc i czas na 30 sekund. Po tym czasie nie otwierając trzymać rozczyn około 10 minut. Margarynę roztopić i przestudzić. Do większej miski, ale takiej aby zmieściła się do mikrofali wrzucić pozostałe , dodać przestudzoną margarynę i wyrośnięte drożdże, wyrobić na gładkie ciasto. Miskę z ciastem wstawić do mikrofali, nastawić na najwyższą moc i czas na 1 minutę. Nie otwierając drzwiczek trzymać ciasto 15 minut. Nastawić piekarnik na termoobieg na 150 stopni. Wyrośnięte ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, na nie położyć pokrojony rabarbar. Zrobić kruszonkę, umieścić ją na cieście. Blachę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ciasto przez 60-65 minut. Upieczone posypać cukrem .

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy