Placek cebulowy

Ocena:

4.43 (167)

  • 10 min.
  • dla 6 osób
Przygotowanie: 10 minut
Pieczenie: 25 minut
Porcja: 530 kcal

Składniki:

  • 2 szklanki (35 dag) mąki
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 25 dag wędzonego boczku
  • 1/2 kg cebuli
  • 1/2 szklanki śmietany (18 proc. tł.)
  • sól, pieprz

Placek cebulowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Drożdże wymieszać z połową szklanki letniej wody, połączyć z mąką, olejem i solą. Zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać wody lub mąki. Włożyć do miski, przykryć, zostawić na 45 minut w ciepłym miejscu.
  • Ciasto zagnieść ponownie na posypanej mąką stolnicy i rozwałkować. Blachę natłuścić łyżką masła, wylepić ciastem, rozciągając je do brzegów.
  • Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Cebule obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na reszcie masła, wymieszać z boczkiem i śmietaną. Przyprawić solą, pieprzem i wyłożyć na ciasto.
  • Piec 20–25 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć z pieca i zostawić jeszcze na 5 minut. Pokroić na kawałki i podawać gorące.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne