Przygotowanie: 10 minut
Pieczenie: 25 minut
Porcja: 530 kcal
Składniki:
2 szklanki (35 dag) mąki
2 dag świeżych drożdży
3 łyżki oleju
2 łyżki masła
25 dag wędzonego boczku
1/2 kg cebuli
1/2 szklanki śmietany (18 proc. tł.)
sól, pieprz
Placek cebulowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Drożdże wymieszać z połową szklanki letniej wody, połączyć z mąką, olejem i solą. Zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać wody lub mąki. Włożyć do miski, przykryć, zostawić na 45 minut w ciepłym miejscu.
Ciasto zagnieść ponownie na posypanej mąką stolnicy i rozwałkować. Blachę natłuścić łyżką masła, wylepić ciastem, rozciągając je do brzegów.
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Cebule obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na reszcie masła, wymieszać z boczkiem i śmietaną. Przyprawić solą, pieprzem i wyłożyć na ciasto.
Piec 20–25 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć z pieca i zostawić jeszcze na 5 minut. Pokroić na kawałki i podawać gorące.