REKLAMA

Placek cebulowy

Przygotowanie: 10 minut
Pieczenie: 25 minut
Porcja: 530 kcal

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Placki Przekąski

Czas przygotowania:
10min.
Kalorie:
530 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 167 głosów)


Składniki:

  • 2 szklanki (35 dag) mąki
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 25 dag wędzonego boczku
  • 1/2 kg cebuli
  • 1/2 szklanki śmietany (18 proc. tł.)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki przygotowania:

  • Drożdże wymieszać z połową szklanki letniej wody, połączyć z mąką, olejem i solą. Zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać wody lub mąki. Włożyć do miski, przykryć, zostawić na 45 minut w ciepłym miejscu.
  • Ciasto zagnieść ponownie na posypanej mąką stolnicy i rozwałkować. Blachę natłuścić łyżką masła, wylepić ciastem, rozciągając je do brzegów.
  • Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Cebule obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na reszcie masła, wymieszać z boczkiem i śmietaną. Przyprawić solą, pieprzem i wyłożyć na ciasto.
  • Piec 20–25 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć z pieca i zostawić jeszcze na 5 minut. Pokroić na kawałki i podawać gorące.

Kalorie: 530

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy