Ciasto aromatyczne, wilgotne i świetne na zimową porę.
Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki
4 łyżki stopionego masła
szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich
6 jabłek
100 g posiekanej gorzkiej czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
Placek amerykański (wiewiórka) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Orzechy dość grubo posiekać.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać cukier, dalej ubijając. Dodać żółtka, masło, dalej ubijać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, sodą i cynamonem. Wsypać do masy jajecznej, wymieszać.
Jabłka, orzechy, czekoladę dodać do reszty ciasta, wymieszać.
Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (33 x 22 cm), piec około 45 - 55 minut w temperaturze 165ºC, do tzw. suchego patyczka. Ostudzone posypać cukrem pudrem.