Pizza bianca z kurczakiem

Ocena:

4.51 (176)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Pizza bianca z kurczakiem to nietypowy pomysł na obiad lub kolację na ciepło. Mozzarella, pieczarki i cebula świetnie komponują się z mięsem drobiowym. Przepis może zaskoczyć niektórych miłośników klasycznego włoskiego placka, bo zawiera beszamel zamiast sosu pomidorowego. Gwarantujemy jednak, że danie jest smakowite i sycące, a własnoręcznie przyrządzone ciasto bije na głowę gotowe spody. Sprawdźcie, jak powstaje biała pizza z kurczakiem i pieczarkami. 

Składniki:

  • mąka  500 g

  • sól  10 g

  • drożdże  5 g

  • oliwa z oliwek  125 ml

  • woda  300 ml

  • filet z kurczaka  300 g

  • cebula  1 szt.

  • pieczarki  150 g

  • mozzarella  150 g

  • masło  10 g

  • czosnek  6 ząbków

  • mleko  150 ml

  • śmietana kremówka  30 g

  • parmezan  50 g

  • pieprz  1 szczypta

  • zioła  2 szczypty

Pizza bianca z kurczakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Mieszamy mąkę, szczyptę soli, oliwę, suche drożdże i ciepłą wodę. Zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Zostawiamy je pod przykryciem na około 2 godziny, żeby podwoiło swoją objętość (czas wyrastania nie został uwzględniony w klasyfikacji dania).

  • Krok 2:

    Rozgrzewamy na patelni odrobinę tłuszczu. Na dużym ogniu obsmażamy pierś kurczaka i plasterki cebuli, po czym zmniejszamy płomień. Podlewamy składniki wodą i dokładamy pokrojone na kawałki pieczarki. Przykrywamy i dusimy do miękkości.

  • Krok 3:

    Na małej patelni lub w rondelku roztapiamy masło. Dodajemy drobno posiekany czosnek i podsmażamy go, aż uwolni aromat. Wsypujemy mąkę i rozprowadzamy ją w tłuszczu. Stale mieszając, wlewamy mleko i śmietanę. Gotujemy jeszcze parę minut, tak żeby sos był gęsty i aksamitny. Przyprawiamy pieprzem i łączymy ze startym parmezanem.

  • Krok 4:

    Rozciągamy ciasto dłońmi, żeby uformować placek o grubości około 1 cm. Umieszczamy go na blaszce wyłożonej pergaminem. Smarujemy białym sosem. Nakładamy duszonego kurczaka oraz cebulę i pieczarki. Posypujemy mozzarellą i ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do maksymalnej temperatury i pieczemy przez około 20 min.

Porady

  • Przygotowując ciasto, należy wykorzystać ciepłą, ale nie gorącą wodę. Zbyt wysoka temperatura zabije drożdże. Dobrze też dodać szczyptę cukru, żeby ułatwić im wzrost.
  • Przepis zawiera suche drożdże. Można jednak wykorzystać ich świeży odpowiednik, pamiętając o proporcji: 1 łyżeczka drożdży instant (ok. 3 g) = 13 g drożdży świeżych.
  • Pizza z kurczakiem i pieczarkami dobrze łączy się z beszamelem, ale jeśli za nim nie przepadamy, możemy go zastąpić bardziej tradycyjnym sosem do pizzy z pomidorów.
  • Mięso drobiowe dobrze komponuje się również z kukurydzą. Pizza bianca z kurczakiem zyska też na dodatku brokułów, ziemniaków lub papryki. Składniki możemy dobierać według gustu, ale nie używajmy ich zbyt dużo, żeby nie przeciążyć ciasta.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pizza bianca z kurczakiem – sekret białego sosu

Domowa pizza z kurczakiem jest wyjątkowa, ponieważ nie zawiera pomidorów. Jest to zdecydowanie mniej popularna w Polsce wersja tego dania, jednak zdecydowanie warta spróbowania. Podstawą tutaj jest sos beszamelowy z dodatkiem czosnku. Gotując go, należy uważać, żeby zbyt mocno nie zrumienić zasmażki, inaczej straci swoją jasną barwę. Mleko dolewamy partiami, cały czas mieszając sos rózgą, żeby nie powstały grudki. Dodajemy też słodką śmietankę, żeby beszamel był jeszcze bardziej kremowy, oraz parmezan dla aspektu umami. Warto doprawić go gałką muszkatołową i świeżo zmielonym pieprzem

Jeśli nie mamy czasu na zrobienie białego sosu z powyższego przepisu, możemy wykorzystać w zamian:

  • sos czosnkowy – z jogurtu lub śmietany, z dodatkiem majonezu. Zazwyczaj polewamy nim gotową pizzę, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zapiec go z pozostałymi składnikami.
  • śmietanę kremówkę – szklimy na odrobinie oliwy czosnek i cebulę, a następnie zalewamy je śmietaną 30%. Redukujemy ją, aż przejdzie aromatem dodatków i zgęstnieje.
  • ricottę lub mascarpone – wystarczy rozetrzeć świeży, drobno posiekany ząbek czosnku z kremowym włoskim serkiem. Warto też dodać zioła, na przykład tymianek, oregano lub rozmaryn.

Ile kalorii ma pizza z kurczakiem?

Przepis na pizzę z kurczakiem nie należy do propozycji dietetycznych, głównie z powodu sporej ilości sera i sosu beszamelowego. Już sama mozzarella ma koło 250 kcal. Oczywiście kaloryczność posiłku zależy od użytych produktów, a także sposobu ich obróbki. Domowa pizza będzie mniej kaloryczna, jeśli mięso będzie podsmażone na małej ilości tłuszczu lub przygotowane w piekarniku. Można jednak szacować, że całe danie w powyższego przepisu ma koło 2800 kcal. Uwzględniając, że jest to posiłek dla 4 osób, jedna porcja powinna mieć około 700 kcal. Taka rodzinna pizza będzie idealna do podziału.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne