Pizza domowa

Pizza domowa dla łakomczuchów

Dodany przez:

Pizze

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3.83 z 6 głosów)

Składniki

  • 30 dag mąki pszennej
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 20 dag drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy, w zagłębienie wlewamy wodę i rozkruszamy drożdże. Po 20 minutach dodajemy oliwę i sól, wyrabiamy na jednolitą, miękką masę. Zostawiamy na 20 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy do żądanego kształtu, wykładamy na blachę. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, sypiemy starty ser żółty, pozostałe składniki wg uznanie.
  2. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku do 220oC – 250oC przez 15-20 minut.
pizza przetwory warzywa obiad przekąska kolacja deser zapiekanka sos ciasto
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze