Piwny pstrąg z grilla z pesto pistacjowo-bazyliowym i grillowanymi pomidorkami

Piwny pstrąg to doskonały przykład na to jak znakomicie marynata piwna komponuje się z rybą.

dodany przez: linka2107 Ewelina Pedzikowska

Czas przygotowania:
7godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.51 z 150 głosów)


Składniki:

  • 1 pstrąg patroszony
  • 100g pomidorków cherry
  • garść posiekanej bazylii
  • Marynata:
  • 300ml piwa ciemnego,
  • 100g musztardy francuskiej,
  • 50g miodu,
  • świeżo zmielony pieprz kolorowy,
  • sól.
  • Pesto:
  • 100g pistacji, garść świeżej bazylii,
  • 50g startego żółtego sera,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • świeżo zmielony pieprz kolorowy.

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • 1. W naczyniu połączyć ze sobą składniki marynaty, całość dobrze wymieszać. Pstrąga umyć,osuszyć i zanurzyć w marynacie na około 6 godzin i wstawić do lodówki.
  • 2. Przygotować pesto: w blenderze zmiksować pistacje, świeżą bazylię, starty żółty ser, oliwę z oliwek i pieprz w takim stopniu żeby widoczne były posiekane pistacje.
  • 3. Zamarynowanego pstrąga zawinąć w folię aluminiową i grillować z obydwu stron.
  • 4. Na rozgrzanej tacce grillowej grillować pokrojone w ćwiartki pomidorki cherry a następnie dodać posiekaną bazylię, doprawić świeżo mielonym pieprzem i dokładnie wymieszać.
  • 5. Piwnego pstrąga podawać z przygotowanym pesto i grillowanymi pomidorkami.

Porady

Zobacz też: Pstrąg pieczony czy pstrąg z grilla? Sprawdzone sposoby na rybę

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy