Pita z kurczakiem i warzywami

Domowy fast food

dania mięsnegyros

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 174 głosów)

Składniki:

  • 1 opakowanie chlebków pita (5 sztuk)
  • 1 filet z kurczaka (250 g)
  • 1 duży pomidor
  • kilka liści sałaty lodowej
  • 1/2 średniej cukinii
  • przyprawa kebab-gyros
  • sól, pieprz
  • curry
  • słodka papryka
  • pieprz kajeński
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżki soku z cytryny
  • sos czosnkowy:
  • 1 jogurt naturalny (200 ml)
  • 1 łyżka majonezu
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz
  • 1 łyżka zielonego koperku
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Filet z kurczaka pokroić i zamarynować z dość duża ilością przyprawy do gyrosa i dodatkiem słodkiej papryki, soli, pieprzu i pieprzu kajeńskiego (lub chili), polać olejem i sokiem z cytryny, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki. Następnie podsmażyć. Z podanych składników przygotować sos czosnkowy. Cukinię pokroić w kostkę i podsmażyć z dodatkiem przyprawy do gyrosa i curry.
  • Pity podgrzać w tosterze, posmarować środek sosem czosnkowym. Na spód włożyć porwane liście sałaty lodowej. Na to smażoną cukinię.
  • Następnie pokrojone w kostkę pomidory i podsmażone mięso. Wierzch polać łyżką sosu czosnkowego. Smacznego :)

Porady

Zobacz też: pełnoziarniste pity z sezamem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy