penne_z_sosem_pomidorowo_smietanowo_serowym

Penne z sosem pomidorowo-śmietanowo-serowym

Ocena:

4.5 (177)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
Oprocz speghetti jest to nasz ulubiony sposób na makaron:) Jedwabiscie pomarańczowy sos i penne...

Składniki:

  • makaron penne - u mnie wystarczy 1/2 paczki
  • 4-5 średniej wielkosci cebul
  • garść parmezanu (z braku laku moze byc inny)
  • pół szklanki dobrego przecieru pomidorowego (ja daje caly sloiczek taki wiekszy)
  • śmietana 18% - szklanka
  • czosnek - 4 ząbki
  • bazylia suszona
  • sól
  • pieprz
  • oregano suszone
  • szczypta cukru
  • olej (u mnie dzis była oliwa z oliwek z oregano)

Penne z sosem pomidorowo-śmietanowo-serowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Oprocz speghetti jest to nasz ulubiony sposób na makaron:) przepis pochodzi z bardzo
  • zamierzchłych czasów datowany na poczatek ery internetowej... a mianowicie sprzed
  • jakichs 9 lat kiedy to internet był w wielu domach nowoscią (jak u mnie), dobrem ogólnie
  • pożądanym.. wtedy to głównym blogiem kulinarnym było "mniam mniam".. dobre to były
  • czasy bo strona ta była wtedy za darmo jeszcze (nawet miałam tam niewielki swój włąsny kąt), ogólnie była dla mnie rajskim ogrodem, chlonełam przepisy, obrazy i kolory, a jako ze wychowana na czarnobiałej ksiazce Kuchni polskiej była dla mnie ogromna skarbnica wiedzy, pomysłów, oknem na kulinarny świat ze kuchnia to nie tylko schabowy z ziemniakami i rolada z modrą kapustą;) dzieki tej stronie i nie tylko zresztą stworzyłam sobie ogromna biblioteke kulinarna, baze ktora przetrwała moje przeprowadzki (tego np nie przetrwały roczniki Moje Gotowanie z lat 1996-1999), erę dyskietek, zmiany komputerow itp. az .. do zeszłego miesiaca szlag wszytko trafił bo padł dysk na ryj i sie wiecej nie podniósł.. nic nie zostało uratowane (madry polak po szkodzie)... nie zdązyłam.. zachowały sie te co mam w głowie i cześc wydrukowanych.. to tyle tego "krotkiego" wstepu czas na przepis własnie dobrze zapamietany i często robiony... szybki, łatwy i na kazda okazje:) penee....
  • Cebule sa podstawą tego sosu. Obieram, kroje na niewielkie kawałki, rozgrzewam olej
  • wrzucam cebule i dusze do zeszklenia sie uważajac by sie nie przypaliła. Nastepnie
  • podlewam troche woda, przykrywam i dusze do miekkosci czyli jakies 5-7 minut,
  • nastepnie dorzucam pokrojony czosnek byle jak, suszona bazylie, (jakies 2 łyzki) troche oregano i pieprzu, mieszam, dodaje przecier pomidorowy - mozna uzyc swiezych
  • pomidorow ale powinny to byc gruntowe miesiste i pachnace a z takimi to juz problem.
  • Mieszam wszystko by smaki sie połączyły.
  • Aha w miedzyczasie gotuje makaron al dente. Odcedzam i czeka sobie na finał.
  • Wracajac do sosu. Odstawiam sos, składam malakser. Wrzucam do niego sos lekko
  • przestygnięty i miksuje na gładka masę (prawie gładką mase - ja lubie te maleńskie
  • grudki nie do końca zmiksowanej cebuli ale ogólnie powinien byc jedwabiscie gładki).. Sos zmienia kolor na jaśniejszy. Sypie ciut cukru i ewentualnei jeszcze ziół jesli tego sos potrzebuje. I teraz sa dwie drogi. Oryginalny przepis mowil o tym ze sos przekładamy na patelnie spowrotem, podgrzewamy go, dodajemy smietane wymieszana z serem. Ja natomiast do masy w malakserze wrzucam smietane i jeszcze raz to miksuje. Taki sos dopiero przekladam na patelnie, wrzucam ser (troche zostawiam do posypania na talerzach), podgrzewam, mieszam uwazajac zeby ser nie przywarł do dna.
  • Sos jest gotowy. Odcedzone penne zgodnie z zasadą ląduje w sosie, mieszam tak by sie pięknie oblepilo tym pomarańczowym cudem. Na talerzech posypuje kazda porcje startym parmezanem (lub innym).
  • Gotowe:) Nie daje duzych porcji bo danie jest bardzo syte.. uwierzcie mi:)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne