Pinka z mleka

Ciasto wymyśliłam , kiedy chciałam coś słodkiego, lekkiego do kawy

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
20 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 3 litry mleka
  • 2 żelatyny
  • 2galaretki - 1 cytrynowa, 1 pomarańczowa
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki dobrego kakao
  • 1 duża paczka herbatników
  • bakalie w/g uznania

Przygotowanie

  1. 1.Blachę wyłożyć herbatnikami
  2. 2.Zagotować kolejny 1litr mleka z pół szklanki cukru
  3. 2. Po zagotowaniu dodać kakao i 2 łyżki stołowe żelatyny.
  4. 3. Dobrze wymieszać , tak żeby żelatyna i kakao się rozpuściły
  5. 4.Gorącą masę wylać na herbatniki .Herbatniki powinny się unieść.
  6. 5. Gotujemy kolejny litr mleka z pół szklanki cukru
  7. 6. Po zagotowaniu dodać galaretkę cytrynową i 1 łyżkę stołową żelatyny
  8. 7. Dobrze wymieszać , tak żeby żelatyna i galaretka się rozpuściły
  9. 8. Gorącą masę wylać na wystudzoną masę kakaową ,biała masa powinna się częściowo wtopić w masę kakaową, tworząc jedną masę cieniowaną
  10. 9.Wystudzić, wstawić do lodówki do stężenia.
  11. 10. Zagotować kolejny 1litr mleka z pół szklanki cukru
  12. 11.Po zagotowaniu dodać galaretkę pomarańczową i 1 łyżkę stołową żelatyny
  13. 12. Dobrze wymieszać , tak żeby żelatyna i galaretka się rozpuściły
  14. 13 . Na zastygniętej masie biało czarnej rozsypać bakalie np. rodzynki
  15. 14, Wylać zimna masę pomarańczowa na pozostałe ciasto
  16. 15. pozostawić do całkowitego stężenia
  17. 16. Najlepsze na drugi dzień
  18. 17.Przepis na dużą prostokątną blachę
przekąska deser dla dzieci kakao cukier galaretka mleko
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze