Pinka z mleka

Ciasto wymyśliłam , kiedy chciałam coś słodkiego, lekkiego do kawy

DeserygalaretkiPrzekąski

Czas przygotowania:
180 min.
Ocena:

(średnia 4.58 z 148 głosów)

Składniki:

  • 3 litry mleka
  • 2 żelatyny
  • 2galaretki - 1 cytrynowa, 1 pomarańczowa
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki dobrego kakao
  • 1 duża paczka herbatników
  • bakalie w/g uznania

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1.Blachę wyłożyć herbatnikami
  • 2.Zagotować kolejny 1litr mleka z pół szklanki cukru
  • 2. Po zagotowaniu dodać kakao i 2 łyżki stołowe żelatyny.
  • 3. Dobrze wymieszać , tak żeby żelatyna i kakao się rozpuściły
  • 4.Gorącą masę wylać na herbatniki .Herbatniki powinny się unieść.
  • 5. Gotujemy kolejny litr mleka z pół szklanki cukru
  • 6. Po zagotowaniu dodać galaretkę cytrynową i 1 łyżkę stołową żelatyny
  • 7. Dobrze wymieszać , tak żeby żelatyna i galaretka się rozpuściły
  • 8. Gorącą masę wylać na wystudzoną masę kakaową ,biała masa powinna się częściowo wtopić w masę kakaową, tworząc jedną masę cieniowaną
  • 9.Wystudzić, wstawić do lodówki do stężenia.
  • 10. Zagotować kolejny 1litr mleka z pół szklanki cukru
  • 11.Po zagotowaniu dodać galaretkę pomarańczową i 1 łyżkę stołową żelatyny
  • 12. Dobrze wymieszać , tak żeby żelatyna i galaretka się rozpuściły
  • 13 . Na zastygniętej masie biało czarnej rozsypać bakalie np. rodzynki
  • 14, Wylać zimna masę pomarańczowa na pozostałe ciasto
  • 15. pozostawić do całkowitego stężenia
  • 16. Najlepsze na drugi dzień
  • 17.Przepis na dużą prostokątną blachę

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy