Pilaw po turecku z baraniną - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Olej wlać do naczynia i podgrzewać na dość silnym ogniu aż zacznie wrzeć.
Wrzucić pokrojone na małe kawałki mięso i dość grubo pokrojoną cebulę.
Smażyć, aż cebula lekko się zrumieni.
Dodać startą na tarce o grubych oczkach marchew, pokrojone w plastry jabłko z usuniętym gniazdem nasiennym oraz spażone, obrane ze skórki i przekrojone na pół pomidory.
Zalaż wrzącą, osoloną wodą tak, aby pokrywała potrawę na wysokość 4-5 cm.
Gotować na płytce azbestowej, na małym ogniu, nie mieszając i pod przykryciem przez około 30 minut.
Po zdjęciu z ognia przyprawić papryką lub pieprzem, dodać starannie opłukany ryż.
Ponownie zalaż wrzątkiem na kilka centymetrów powyżej warstwy ryżu.
Przykryć i zapiekać w piekarniku przez 45-60 minut.
Komentarze