Pilaw

Pilaw to danie tureckie, jest bardzo smaczne i pożywne, nasze ulubione danie rodzinne.

dania mięsneZapiekanki

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 192 głosów)

Składniki:

  • - 50 dag wieprzowiny, najlepiej od szynki
  • -1, 5 szklanki ryżu
  • -4 zabki czosnku
  • -0, 5 łyżeczki papryki słodkiej
  • -5 łyżeczek przecieru pomidorowego
  • -pieprz i sól
  • -oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mięso pokrojone w kostke i oprószone sola i pieprzem podsmażamy na oliwie. Opłukany ryż wykładamy w żaroodpornym naczyniu, dodajemy mięso, paprykę,drobno pokrojony czosnek i wszystko mieszamy. 3 szklanki wody zagotowujemy, łączymy z przecierem pomidorowym i połową łyżeczki soli. Płyn ten wlewamy do ryżu ale nie mieszamy. Stawiamy na małym ogniu, aż do wchłonięcia płynu. Nagrzewamy piekarnik do 160 st i wstawiamy przykryte naczynie na pół godz do piekarnika.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy