Pilaw po turecku z baraniną

Ocena:

4.51 (162)

  • 1 godz. 40 min.
  • dla 6 osób
Warzywa, ryż i mięso. Polecam na objad.

Składniki:

  • 80 dag mięsa baraniego bez kości
  • 2 szklanki ryżu
  • pół szklanki oleju
  • 3 marchewki
  • 4 pomidory lub 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • jabłko
  • ostra papryka lub świerzo zmielony pieprz
  • cebula

Pilaw po turecku z baraniną - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Olej wlać do naczynia i podgrzewać na dość silnym ogniu aż zacznie wrzeć.
  • Wrzucić pokrojone na małe kawałki mięso i dość grubo pokrojoną cebulę.
  • Smażyć, aż cebula lekko się zrumieni.
  • Dodać startą na tarce o grubych oczkach marchew, pokrojone w plastry jabłko z usuniętym gniazdem nasiennym oraz spażone, obrane ze skórki i przekrojone na pół pomidory.
  • Zalaż wrzącą, osoloną wodą tak, aby pokrywała potrawę na wysokość 4-5 cm.
  • Gotować na płytce azbestowej, na małym ogniu, nie mieszając i pod przykryciem przez około 30 minut.
  • Po zdjęciu z ognia przyprawić papryką lub pieprzem, dodać starannie opłukany ryż.
  • Ponownie zalaż wrzątkiem na kilka centymetrów powyżej warstwy ryżu.
  • Przykryć i zapiekać w piekarniku przez 45-60 minut.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne