Pikle z chili i czosnkiem

Ocena:

4.31 (196)

  • 1 godz. 40 min.
  • dla 10 osób
Ostre ogóreczki

Składniki:

  • • 1 kg ogórków gruntowych
  • • 2 łyżki soli
  • • 3/4 szklanki octu
  • • 250g cukru
  • • 2 łyżeczki chili
  • • 2 łyzki oleju
  • • 1 główka czosnku

Pikle z chili i czosnkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ogórki myjemy, osuszamy, kroimy w ósemki. Jeśli są przerośnięte, usuwamy nasiona i kroimy w wąskie paski. Pokrojone ogórki solimy, mieszamy, odstawiamy na 4 godziny. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Ocet zagotowujemy z cukrem i chili, dodajemy czosnek i 2 łyżki oleju. Wlewamy to do ogórków, mieszamy dokładnie, po czym odstawiamy na całą noc. Rano ogórki wraz z zalewą wkładamy do wyparzonych słoików, wycieramy brzegi i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy 10 minut. Słoiki wyciągamy i odstawiamy do góry dnem, po ostygnięciu wynosimy do piwnicy.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne