Pikantny sos grzybowy

Przepis na sos grzybowy idealny do makaronu.

dodany przez: mojegotowanie

Przetwory Sosy

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 181 głosów)


Składniki:

  • 1 kg grzybów leśnych
  • 1/3 szklanki mąki
  • cebula
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, ostra mielona papryka
  • 2 liście laurowe
  • po 3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
  • 2,5 szklanki domowego bulionu (najlepiej wołowego)

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Oczyszczone, umyte i osączone grzyby kroimy w plasterki, zasypujemy mąką, mieszamy i dusimy, aż puszczą sok. Cebulę siekamy, szklimy na maśle z natką, solą, pieprzem i papryką do smaku, liśćmi laurowymi, pieprzem w ziarnach i zielem angielskim; dokładamy do grzybów razem z podgrzanym bulionem, mieszamy, dusimy na małym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku, dusimy jeszcze chwilę. Gorący sos przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, pasteryzujemy. Podajemy po podgrzaniu, zaciągnięty kremówką.

Porady

Zobacz też: Zupa grzybowa z fasolą

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy