Pikantny łosoś z kiełkami

Przygotowanie: 30 minut Oczekiwanie: 6-8 godzin Zapiekanie: 5 minut Porcja: 490 kcal

ryba

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
490 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 196 głosów)

Składniki:

  • 60 dag filetu z łososia norweskiego bez skóry
  • olej
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki posiekanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki sambal oelek
  • łyżka marynowanego imbiru
  • 1/2 szklanki wina ryżowego
  • po 20 dag kiełków soi, rzeżuchy, słonecznika i rzodkiewki
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 4 łyżki miodu
  • sambal oelek
  • imbir
  • łyżka ziaren czarnego sezamu
  • łyżka chrzanu "wasabi"

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Filet pokroić na 4 równe części. Składniki marynaty zmiksować, natrzeć łososia. Odstawić na 6-8 godzin.
  • Wszystkie kiełki wymieszać.
  • Miód podgrzać z sosem sojowym, przyprawić imbirem i sambal oelek, gotować, aż woda odparuje. Ostudzić.
  • Kawałki łososia obsmażyć na oleju, przełożyć do żaroodpornej formy, zapiekać 5 minut w temp. 160 C.
  • Kiełki polać sosem miodowo-sojowym i posypać sezamem. Łososia podawać z sałatką z kiełków i chrzanem.

Kalorie: 490

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy