Pikantny łosoś z kiełkami

Przygotowanie: 30 minut Oczekiwanie: 6-8 godzin Zapiekanie: 5 minut Porcja: 490 kcal

Dodany przez:

Pikantny łosoś z kiełkami

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Kalorie:
490 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 60 dag filetu z łososia norweskiego bez skóry
  • olej
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki posiekanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki sambal oelek
  • łyżka marynowanego imbiru
  • 1/2 szklanki wina ryżowego
  • po 20 dag kiełków soi, rzeżuchy, słonecznika i rzodkiewki
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 4 łyżki miodu
  • sambal oelek
  • imbir
  • łyżka ziaren czarnego sezamu
  • łyżka chrzanu "wasabi"

Przygotowanie

  1. Filet pokroić na 4 równe części. Składniki marynaty zmiksować, natrzeć łososia. Odstawić na 6-8 godzin.
  2. Wszystkie kiełki wymieszać.
  3. Miód podgrzać z sosem sojowym, przyprawić imbirem i sambal oelek, gotować, aż woda odparuje. Ostudzić.
  4. Kawałki łososia obsmażyć na oleju, przełożyć do żaroodpornej formy, zapiekać 5 minut w temp. 160 C.
  5. Kiełki polać sosem miodowo-sojowym i posypać sezamem. Łososia podawać z sałatką z kiełków i chrzanem.
ryby obiad ryba łosoś dietetycznie kiełki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze