Pikantne tortille z wieprzowiną

Pyszne danie ala kuchnia meksykańska. Pikantne tortille.

Dodany przez:

Pikantne tortille z wieprzowiną

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
430 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • CIASTO:
  • 30 dag mąki kukurydzianej
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżki pasty chili
  • sól
  • 4 łyżki oliwy
  • (można użyć 8 gotowych tortilli kukurydzianych)
  • FARSZ:
  • 40 dag wieprzowiny
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 gałązki tymianku
  • liść laurowy
  • 2 ziemniaki
  • 2 kolorowe papryki
  • 8 łyżek ostrego sosu pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • ostra papryczka chili
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. ■ Ciasto: składniki wyrobić na gładkie ciasto, pod koniec zagniatania dodać pastę chili. W razie potrzeby można dodać nieco więcej mąki lub wody. Odstawić pod przykryciem
  2. na 30 minut. Z ciasta uformować 10 kulek, posmarować je oliwą i cienko rozwałkować
  3. pomiędzy dwiema warstwami folii spożywczej. Tortille usmażyć na rumiano na rozgrzanej, ale suchej patelni po 30 sekund z każdej strony.
  4. ■ Farsz: mięso umyć, włożyć do garnka razem z obraną i pokrojoną w kostkę cebulą oraz posiekanym czosnkiem. Zalać wodą tak, aby było przykryte. Dodać tymianek, listek
  5. laurowy. Doprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Dodać obrane ziemniaki i gotować razem jeszcze 20 minut. Na koniec włożyć oczyszczoną z pestek i pokrojoną na paski paprykę. Gotować jeszcze przez 3 minuty.
  6. Odstawić garnek z ognia, odcedzić, ostudzić. Mięso i ziemniaki pokroić
  7. w kostkę, wymieszać z paskami papryki. Tortille podgrzać na suchej patelni lub w piekarniku.
  8. Każdy placek posmarować pikantnym sosem pomidorowym i wykładać na nie farsz. Posypać posiekaną kolendrą oraz papryczką chili. Zwinąć tortille w rulony,
  9. podawać ciepłe.
  10. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  11. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
wieprzowina mięso obiad naleśniki kuchnia meksykańska tortille
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze